Pneumatic Grove

Pneumatic Grove Pneumatic Grove Pneumatic Grove Pneumatic Grove Pneumatic Grove Pneumatic Grove Pneumatic Grove Pneumatic Grove Pneumatic Grove Pneumatic Grove Pneumatic Grove Pneumatic Grove Pneumatic Grove

The pneumatic grove is essentially an accessible artificial landscape. Pressurized air is pumped through tubes on to long appendages made of nylon, which in turn holds up the appendages. The rows of appendages responds to the strong prevalent winds, introducing turbulence. Depending on how you perceive it, the installation may resemble tentacles of a mythical creature or a temparamental swaying forest, although we prefer the latter. The sound of the air being pumped, and the swaying motion of the appendages give the pavillion its charactor and at the same times fulfils the functional needs. Visitors are encouraged to wander through this forest, finding their way through, and interacting with it. The swaying appendages requires the visitors to wade as if thru dense foliage. When was the last time you found your way through thick shrubbery? Those who are children at heart are encouraged to play hide and seek. In the night, an artificial fog, and images projected on the fog turn the pavillion into a magical labyrinth. Those with a better sense of orientation may find the congregational space inside, sheltered by the swaying tentacles. How you will utilize the space, we leave to your imagination.

The installation is a commentary on the regional attitude towards landscape as something to be visually enjoyed, but not to be physically interacted with. By introducing virtual and physical obstacles, crowd behavior can be evaluated and becomes part of the experiance. The installation also acts as a shelter for the congregational spaces inside. In the night, multi-coloured lighting and fog and projections light up the pavillion and it becomes very visible to the motorists on the gulf street thereby marking the event.

Though playful in nature, the installation acts as a behavioral engine and an accessable landscape/shelter thereby operating on multiple levels.

Credits: Gijo Paul George, Hend Almatrouk, Ammar Al Nisf
Year: 2012
Status: Built